Rogaliki na jesienne wieczory

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • mleko

    0,5 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • sól szczypta

  • margaryna

    1 kostka
  • drożdże

    5 dag
  • jajko

    1 szt
  • żółtka

    2 szt
  • marmolada

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogaliki na jesienne wieczory foto
Mleko podgrzać wsypać cukier, i rozrobić drożdże.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko i żółtka, szczyptę soli, kostkę margaryny. Zasiekać dodać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i wynieść na godzinę w chłodne miejsce, tak w chłodne nie pomyliłam się.
Krok 2 - Rogaliki na jesienne wieczory foto
Po godzinie ciasto dzielimy na 8 części.
Krok 3 - Rogaliki na jesienne wieczory foto
Każdą część rozwałkowujemy cieniutko na koło, dzielimy na 8 części, nakładamy marmoladę lub powidła o takim smaku jak lubimy i zwijamy w rogalik.
Krok 4 - Rogaliki na jesienne wieczory foto
Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni 20-25 min. Po upieczeniu zimne rogaliki możemy polukrować.
Krok 5 - Rogaliki na jesienne wieczory foto
Siadamy jesiennym wieczorem przy kominku, patrzymy w ogień i delektujemy się naszymi pysznymi rogalikami. Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 06.10.2013 01:16
rogaliczki jak najbardziej.... zawsze jestem chętna
V_kuchareczka 05.10.2013 21:22
wyglądają pysznie
pati100015 05.10.2013 20:37
ciekawy przepis
Adam/ZUB3R 05.10.2013 20:30
smaczne rogaliki
gosia1988 05.10.2013 20:24
pyszne rogaliki
ana1 05.10.2013 20:10
bardzo fajne zabieram przepis do siebie
w mojej kuchni 05.10.2013 19:29
z gorącą kawą pycha
joanna30 05.10.2013 19:22
Bardzo smaczne rogaliki
IZABELA29 05.10.2013 18:56
bardzo smaczne
Megg 05.10.2013 18:37
wyglądają bardzo smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat