Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 50 g
margaryna 250 g
kwaśna śmietana 2,5 łyżki
jajko 2 szt
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 opak
sól 1 szczypta
mleko ciepłe 125 ml
DODATKOWO:
marmolada
jajko 1 szt
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe

Kroki postępowania

1
Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki ,sól i ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
2
Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto.
Krok 2 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
3
Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki.
Krok 3 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
4
Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 4 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
5
Piec ok.30 minut w 170 stop
Krok 5 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
6
Smacznego !
Krok 6 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 07.01.2014 20:06
pyszne rogaliki :)
cukiereczek 07.01.2014 18:46
wspaniałe puszyste

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak