Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1 kg
margaryna 2 szt
drożdże 10 dag
proszek do pieczenia 1 szt
jajko 4 szt
mleko 1/2 szkl
śmietana 18 proc 5 łyżka
cukier 7 łyżka
cukier waniliowy 1 szt
sól 1 łyżeczka

Dodatkowo

jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
2
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn i wszystko siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.
Krok 2 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
3
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać koła, które następnie podzielić na 8 części.
Krok 3 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
4
Na każdą część nakładać marmoladę lub budyń i zawijać rogaliki.
Krok 4 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
5
Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 180 st aż nabiorą pięknego złotego koloru.
Krok 5 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
6
Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.05.2014 23:59
Pyszna słodkość.
JOANNA16 29.04.2014 18:35
pycha lubię takie))
ppaulina 28.04.2014 11:08
ale pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak