Rogaliki inaczej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    3 szt
  • mąka pszenna

    1\\2 kg
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • margaryna

    1\\2 kostki
  • sól, pieprz

  • jajko

    1 szt
  • ser feta

    20 dag
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Masło roztopić.
Chłodne ziemniaki przełożyć do miski. Dodać roztopioną margarynę, jajko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu i mąkę. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić na 12 trójkątów.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Fetę rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli masa będzie za sypka dodać ok. 2 łyżek oliwy.
Połowę nadzienia rozłożyć u podstaw trójkątów. Trójkąty zwinąć w rogaliki. Brzegi posklejać.Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. na złoty kolor.
W ten sam sposób przygotować rogaliki z drugiej połowy ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bercik1 07.04.2012 22:37
Zapowiadają się smakowicie.
[email protected] 18.03.2012 17:09
syte

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat