Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki francuskie
Następnie przygotować drugie ciasto. Do mąki dodać żółtko, szczyptę soli, sok z 1 cytryny i po trochu dolewać wody. Ciasto ma być dość miękkie nie twarde, więc można w razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody.
Wyrobione ciasto rozwałkować na stole posypanym mąką w kształt kwadratu i na środku położyć schłodzone ciasto maślane i zawinąć je do tego ciasta. Następnie wałkiem rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości 1cm, złożyć trzykrotnie i schować do lodówki na 20 minut. Wyjęte ciasto po schłodzeniu znowu rozwałkować złożyć 3 razy - tę czynność należy powtórzyć 3-4 razy po każdym schładzaniu ciasta.
Gotowe ciasto podzielić na 2-3 części i cienko rozwałkować. Płaty ciasta podzielić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżkę twardej marmolady i uformować rogalik.
Piec w piekarniku w tem 180 przez około 20 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem.