Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki francuskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto maślane

mąka tortowa 80 g
masło 250 g

Główne ciasto

mąka tortowa 200 g
żółtko jajek 1 szt.
woda 100 ml
sok z cytryny 1 szt.
sól

Dodatkowo

marmolada
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki francuskie

Najpierw należy przygotować ciasto maślane. Wymieszać dokładnie mąkę z masłem, na koniec formułując kostkę włożyć ją do lodówki na 20 minut.
Następnie przygotować drugie ciasto. Do mąki dodać żółtko, szczyptę soli, sok z 1 cytryny i po trochu dolewać wody. Ciasto ma być dość miękkie nie twarde, więc można w razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody.
Wyrobione ciasto rozwałkować na stole posypanym mąką w kształt kwadratu i na środku położyć schłodzone ciasto maślane i zawinąć je do tego ciasta. Następnie wałkiem rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości 1cm, złożyć trzykrotnie i schować do lodówki na 20 minut. Wyjęte ciasto po schłodzeniu znowu rozwałkować złożyć 3 razy - tę czynność należy powtórzyć 3-4 razy po każdym schładzaniu ciasta.
Gotowe ciasto podzielić na 2-3 części i cienko rozwałkować. Płaty ciasta podzielić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżkę twardej marmolady i uformować rogalik.
Piec w piekarniku w tem 180 przez około 20 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.11.2015 11:01
na pewno wspaniale smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak