Rogaliki drożdżowo-kruche

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5 dkg
  • mąka

    50 dkg
  • margaryna

    1 kostka
  • jajka

    2 szt
  • mleko

    1/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1/2 opakowania
  • cukier kryształ

    2,5 łyżki
  • kwaśna śmietana

    2,5 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • marmolada

    1 mały słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogaliki drożdżowo-kruche foto
Przygotować zaczyn. Drożdze pokruszyć i rozpuścić w letnim mleku, razem z cukrem oraz łyżką mąki. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąke przesiać, posiekać z margaryną. Następnie dodać wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki. Szybko wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Rogaliki drożdżowo-kruche foto
Kiedy przygotowane ciasto wyrośnie i podwoi swą objętość, ciasto należy rozwałkować. Na cieście wykrawać trójkąty. Nakładać marmoladę i zwijać rogaliki.
Krok 3 - Rogaliki drożdżowo-kruche foto
Rogaliki układać na natłuszczonej blaszce i piec około 20-30 minut w temp. 155 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 03.03.2014 19:53
Pyszne są takie rogaliki.
Seba 21.11.2013 09:00
bardzo smaczne
kate.500 07.12.2012 22:51
super
Dorota37 28.06.2012 09:57
fajne te rogaliki
Anulka75 08.06.2012 20:19
bardzo lubię
Anulka75 08.06.2012 20:19
bardzo lubię
Rogalik 26.05.2012 13:08
pycha,lubię
edi 24.05.2012 20:01
pyszne:)
Robert10 14.05.2012 19:14
słodkości
RenataZ-et 14.05.2012 10:24
idealne do kawki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat