Rogaliki drożdżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • woda

    1/4 szklanki
  • stopione masło

    1 kostka
  • drożdże

    2 dkg
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, pozostawić aby wyrosły. Mąkę, sól i 1/2 kostki stopionego masła wymieszać w misce, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, tak, aby odchodziło od ręki i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować na stolnicy placek o grubości 1/2 cm, posmarować stopionym masłem i złożyć go na 3 części. Jeszcze raz rozwałkować prostokąt, posmarować resztę masła i złożyć na pół. Ponownie rozwałkować, wykroić trójkąty, nakładać łyżeczką konfiturę i zwijać rogale. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pipi765 18.01.2012 15:20
moje ulubione
plocia 12.11.2010 22:02
Takie są najlepsze
rosik93 11.11.2010 20:23
Super rogaliki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat