Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdzowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 0,5 kg
drożdże 25g
cukier 50 g
mleko 3,2% 150 ml
jajko 2 szt.
olej 50 ml
sól

Dodatkowo

marmolada
jajko 1 szt.
mleko 3,2% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdzowe

Do miski wsypać przesianą mąkę wraz ze szczyptę soli. Na środku wydrążyć dołek, skruszyć tam drożdże, dodać 2 łyżki cukru oraz 50 ml podgrzanego mleka. Tak przygotowany rozczyn zostawić na 15-20 minut w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn wyrośnie wymieszać go razem z mąką, dodać resztę cukru, mleka, jajka oraz olej. Ciasto wyrobić na gładką masę, następnie odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić go na 2 części, a następnie każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 12 części (trójkątów).
Na każdy trójkąt nałożyć po łyżce twardej marmolady, a następnie zawinąć od najkrótszego boku i uformować rogalik, dobrze zlepiając końce rogalika.
Tak przygotowane rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rogaliki, pozostawiając je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 20min.
Piec w tem. 180 stopni przez około 20-25 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 10.06.2017 21:04
uwielbiam :D
w mojej kuchni 18.10.2015 17:48
pyszne słodkości podano
jagoda5913 18.10.2015 16:29
pyszne rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak