Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 800 gram
masło 1 kostka
margaryna kostka 1
cukier wanilowy 1 torebka
cukier 3/4 szklanki
jajko 1
żółtko surowe 2
drożdże 500 gram
śmietana 12% 1/2 szklanki
marmolada
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki

Kroki postępowania

1
1.Mąkę, cukier, cukier waniliowy, margarynę i masło posiekać.
Krok 1 - Rogaliki foto
2
2.Dodać 2 żółtka i jajko. Też posiekać.
Krok 2 - Rogaliki foto
3
3.Następnie rozpuścić na wolnym ogniu drożdże z 3 łyżkami śmietany. Uważać, aby się nie zagotowało. ;)
Krok 3 - Rogaliki foto
4
4.Dodajemy rozpuszczone drożdże do ciasta i zagniatamy.
Krok 4 - Rogaliki foto
5
5.Rozwałkowane ciasto dzielimy na trójkąciki.
Krok 5 - Rogaliki foto
6
6.Na każdy trójkącik nakładamy marmoladę, dżem, czy cokolwiek co uznamy za smaczne. ;)
Krok 6 - Rogaliki foto
7
7. Trójkąciki zwijamy od podstawy ku wierzchołkowi, delikatnie zaginając brzegi na kształt rogalika.
Krok 7 - Rogaliki foto
8
8. Wyroby pieczemy aż do uzyskania złocistego koloru, wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! ;)
Krok 8 - Rogaliki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.12.2013 00:48
bardzo ładnie, gładkie ciasto Ci wyszło :)
Andysz 14.10.2012 10:10
pychotka;)
Betka 08.10.2012 18:00
mmm uwielbiam;)
Ela15 17.09.2012 09:26
bardzo lubię
dagmara020 09.09.2012 21:15
rogaliki są super:)
tessinka 25.08.2012 21:58
też robiłam dzisiaj rogaliki :)
sylwia / sytofala 25.08.2012 19:54
uwielbiane przez wszystkich

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak