Rogale zatapiane

Rogale zatapiane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki tortowej

    50 dag
  • margaryna

    25 dag
  • żółtka jaj

    2
  • cukru pudru

    3 łyżki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • drożdże

    6 dkg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rogale zatapiane

Ciepłe mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól łączymy, odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto do czasu, gdy utworzy się tłusta, lepka kula.Ciasto zawijamy w ściereczkę w taki sposób, by gdy w czasie zatopienia będzie rosło nie wypłynęło.Tak przygotowaną kulę wkładamy do naczynia z bardzo zimną wodą i trzymamy do chwili, aż wypłynie( ok 15 min).Po wyjęciu z wody, ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy. Kroimy na trójkąty, rozkładamy nadzienie i zwijamy w kształt rogala.Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.Rogale lukrujemy i dowolnie ozdabiamy np. startą czekoladą. Z przepisu wychodzi ok 40 sztuk.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

RenataZ-et 27.09.2012 19:47
bardzo smaczne :)
caralajna 05.09.2012 08:15
pyszności
IKrakowianka 11.05.2012 21:39
pyszne
Misia90 31.07.2011 08:54
fajne
Barbara55 01.04.2011 16:36
fajne
kielcok1 05.03.2011 16:37
rogala jeszcze nie zatapiałem
rakow2
rakow2 22.12.2010 15:37
zjedzony zatopiony
Jolanta40 01.12.2010 09:55
fajne
Myszka75 14.10.2010 09:31
Ciekawe:)
Krzysztof42 11.06.2010 15:48
wszelkie rogale uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat