Rogale świętomarcińskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    5 dag
  • mleko

    1 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • jaja

    6 szt
  • masło

    1/2 kostki
  • masa

  • cukier puder

    1,5 szkl
  • migdały

    20 dag
  • mak biały

    10 dag
  • śmietana

  • lukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo stopione masło i cały czas ubijajac, dodawać mąkę i wyrośnięty rozczyn z mleka i drożdży. Odstawic do wyrośnięcia. Migdały i mak zaparzyć, zemleć dodać cukier i śmietanę, utrzeć. Ciasto rozwalkować kroić w trójkąty, kłaść farsz i zwijać rogaliki. Ułożyć na blasze, by wyrosły, posmarować białkiem. Upiec na złoto w temp. 200 stopni. Polukrować i posypać skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Chojłówna 01.10.2012 12:00
apetyczne:D
Fiffi 17.06.2012 20:55
muszą być pyszne
mela251 13.01.2012 11:37
bardzo fajny przepis
Norgiusz 25.11.2011 08:36
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat