Przepis i sposób przygotowania na: Rogale maślane z makiem
Kroki postępowania
Do szklanki wlewamy połowę mleka i podgrzewamy aby było ciepłe .
Wsypujemy suszone drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru , mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy mąkę 3 łyżki ( z tego 500 g co mamy do ciasta) aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczka na 20 minut do wyrośnięcia .
Do misy wlewamy rozpuszczoną margarynę .
Wlewamy rozczyn .
Zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( jak świeże drożdże to na godzinę ) .
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części .
Wałkujemy na stolnicy silikonowej ( miej mąki trzeba wtedy podsypywać ).
Mamy " koło" które dzielimy na 4 części i zwijamy.
Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach ( duże rogale potrzebują trochę więcej czasu ) .
Wychodzi nam 8 szt.