Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale maślane z makiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

drożdże suche 8 g
mleko 1 szklanka
masło 125
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
jajko 1 szt
mąka pszenna 500 g

Dodatkowo

mak 2 garście
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale maślane z makiem

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta:

Do szklanki wlewamy połowę mleka i podgrzewamy aby było ciepłe .

Wsypujemy suszone drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru , mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy mąkę 3 łyżki ( z tego 500 g co mamy do ciasta) aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczka na 20 minut do wyrośnięcia .

Do misy wlewamy rozpuszczoną margarynę .

Krok 1 - Rogale maślane z makiem foto
2
Do reszty ciepłego mleka wbijamy jajo i roztrzepujemy , wlewamy do rozpuszczonej margaryny .

Krok 2 - Rogale maślane z makiem foto
3
Dodajemy sól i mieszamy.

Wlewamy rozczyn .
Krok 3 - Rogale maślane z makiem foto
4
Wsypujemy mąkę .

Krok 4 - Rogale maślane z makiem foto
5
Wyrabiamy robotem ( hak) i miksujemy do momentu połączenia w jedna całość .

Zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( jak świeże drożdże to na godzinę ) .
Krok 5 - Rogale maślane z makiem foto
6
Wykonanie rogali :

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części .

Wałkujemy na stolnicy silikonowej ( miej mąki trzeba wtedy podsypywać ).

Mamy " koło" które dzielimy na 4 części i zwijamy.

Krok 6 - Rogale maślane z makiem foto
7
Rogale kładziemy na papier do pieczenia i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 7 - Rogale maślane z makiem foto
9
Po 30 minutach smarujemy rogale rozbełtanym jajem i posypujemy makiem.

Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach ( duże rogale potrzebują trochę więcej czasu ) .

Wychodzi nam 8 szt.
Krok 8 - Rogale maślane z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 23.08.2015 12:27
Jakie rumiane :) Wspaniałe, domowe pieczywo.
Ola1young 23.08.2015 12:10
pyszne nawet bez masełka :)
Damiano
Damiano 23.08.2015 11:21
ekstra rogaliki
Agnieszka-87-25 23.08.2015 09:23
mniam na śniadanko
ben-ka 23.08.2015 09:19
Bardzo apetyczne.
Iwusia 22.08.2015 22:48
bardzo smakowite
Edith85 22.08.2015 20:39
Poproszę takiego na jutrzejsze śniadanko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak