Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogale drożdżowe z twarogiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe: 1 sztuka
twaróg 1 kostka
cukier puder ...... ..........

Przepis i sposób przygotowania na: rogale drożdżowe z twarogiem

drożdże 50 gram. rozkruszam z dodatkiem ciepłego mleka 1/3 szklanki i łyżeczki cukru.odstawiam aż do wyrośnięcia.
masło pół kostki(100 gram) rozpuszczam w rondelku.
3 jajka ubijam z pół szklanki drobnego cukru ( może być cukier puder)
na blat przesiewam 3 szklanki mąki ,dodaję wyrośnięty rozczyn ,ubite jajka ,1/2 szklanki ciepłego mleka,wyrabiam aż ciasto będzie odchodziło od ręki,dodaję po troszku rozpuszczone masło.
jeszcze przez chwilę wyrabiam do połączenia się masła z ciastem .
odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
w tym czasie w miseczce rozkruszam twaróg dodaję 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki gęstej śmietany. z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego.
gdy ciasto wyrośnie przekładam na blat podsypany mąką, ciasto dzielę na 4 części .
pierwszą część rozwałkować na prostokąt, przeciąć wzdłuż dłuższego boku na 2 części. pasek pokroić na 12 trójkątów, na każdy trójkąt układać po kulce twarogu i zawijać.
układać na blaszce posmarowanej tłuszczem ,i odstawić na 15 minut ,w tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.190 stopni, rogale piec 15 -20 minut.
zimne posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 27.01.2014 14:52
bardzo dobre
iziona 27.01.2014 13:32
Śliczne rogaliki
Jadwiga/Jaga85 27.01.2014 12:43
Wyglądają ślicznie!!!
Piotr-21 27.01.2014 12:25
ale apetyczne
Ania321 27.01.2014 12:18
ale bym sobie zjadła takiego rogalika domowej roboty :)
Barbara/zuza22_85 27.01.2014 12:15
piekne rogaliki
Czyki 27.01.2014 11:18
Smaczne, pycha
sylwia_mc 27.01.2014 11:12
Wyglądają pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak