Przepis i sposób przygotowania na: rogale drożdżowe z twarogiem
masło pół kostki(100 gram) rozpuszczam w rondelku.
3 jajka ubijam z pół szklanki drobnego cukru ( może być cukier puder)
na blat przesiewam 3 szklanki mąki ,dodaję wyrośnięty rozczyn ,ubite jajka ,1/2 szklanki ciepłego mleka,wyrabiam aż ciasto będzie odchodziło od ręki,dodaję po troszku rozpuszczone masło.
jeszcze przez chwilę wyrabiam do połączenia się masła z ciastem .
odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
w tym czasie w miseczce rozkruszam twaróg dodaję 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki gęstej śmietany. z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego.
gdy ciasto wyrośnie przekładam na blat podsypany mąką, ciasto dzielę na 4 części .
pierwszą część rozwałkować na prostokąt, przeciąć wzdłuż dłuższego boku na 2 części. pasek pokroić na 12 trójkątów, na każdy trójkąt układać po kulce twarogu i zawijać.
układać na blaszce posmarowanej tłuszczem ,i odstawić na 15 minut ,w tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.190 stopni, rogale piec 15 -20 minut.
zimne posypać cukrem pudrem.