Przepis i sposób przygotowania na: Rodzynkowe roladki schabowe
Schabowy rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdej rozbitej porcji mięsa rozsmarowujemy rozdrobnione rodzynki. Następnie zwijamy roladki. Delikatnie spinamy wykałaczkami, obtaczamy w mące.
Cebule kroimy w kostkę, rumienimy na oleju, a następnie dokładamy do niej roladki.. Po zrumienieniu roladek podlewamy je wodą (do 0,5 wysokości roladek).
Dokładamy ziele angielskie i razem dusimy pod przykryciem do miękkości.
Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je, a sos zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. . Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładamy do niego wcześniej odłożone rodzynki.
Między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowy polewany sosem, a obok układamy pokrojoną w plastry roladkę.
To ciekawa propozycja by urozmaicić popularnego kotleta schabowego.
Jeśli ktoś lubi klasyczne połączenie schabu ze śliwką lub morelą, te roladki na pewno także zyskają jego uznanie.