Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto ze szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywaru rosołowego 1 litr
łodego szpinaku 250 gram
oliwy z oliwek 4 łyżki
sól, pieprz
cebula 1 sztuka
ryż do risotto 350 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szpinakiem

Świeży szpinak opłukałam i grubo posiekałam. Do szerokiego rondla wlałam oliwę oraz dodałam drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Wymieszałam.Smażyłam 2-3 minuty ciągle mieszając .Dodałam ryż.Smażyłam aż ziarna zeszkliły się i równomiernie pokryły z oliwą.Dolałam chochelkę wywaru warzywnego.Gotowałam na średnim ogniu aż ryż wchłonął większość płynu.Następnie dolewałam ponownie po chochelce,cały czas mieszając ok.15 minut,aż ryż był prawie miękki.Na koniec wrzuciłam szpinak,oraz dolałam resztę wywaru. Gotowałam ,mieszając aż ryż się ugotował.Przyprawiłam solą,pieprzem.Podawałam na gorąco.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak