Risotto z pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • ryż

    20 dkg
  • oliwa

    6 łyżek
  • sok pomidorowy

    1/2 litra
  • sól

  • bakłażan

    1 sztuka
  • pomidory

    25 dkg
  • czosnek

    2 ząbki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/4 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drobniutko pokrojoną cebulę dusimy na złoty kolor w 2 łyżkach oliwy.Dodajemy ryż i szklimy.Powoli dodajemy sok pomidorowy tak,aby ryż się cały czas gotował.Solimy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.Bakłażan kroimy w centymetrową kostkę i mieszamy z 1/2 łyżeczki soli.Paprykę kroimy na kawałki.Pomidory parzymy,obieramy,wycinamy twardą część,usuwamy nasiona i kroimy na kawałki.Obrany czosnek drobniutko kroimy.Bakłażan lekko odciskamy i osuszamy.Czosnek szklimy na 4 łyżkach oliwy.Dodajemy warzywa,dusimy często obracając,tak aby wszystkie jednakowo zmiękły.Przyprawiamy solą i pieprzem.Delikatnie mieszamy z ryżem.Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mamusia1 24.01.2014 09:02
pyszne danie
iza15 21.12.2011 16:35
smaczne
iza15 21.12.2011 16:35
smaczne
irenka 19.12.2011 21:19
super
gacopierz23 19.11.2011 11:17
smakowite
Wacław 03.11.2011 13:05
fajny przepis !
piotereq 07.09.2011 10:57
pycha
olivka 21.08.2011 07:50
polecam
ronald88 25.04.2011 09:35
smaczne
Grazyna0211 05.04.2011 13:29
brzmi smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat