Risotto z pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki do risotto

  • parmezan

    50 g
  • pieczarki

    1 kg
  • ryż do risotto

    250 g
  • wino białe wytrawne

    300 ml
  • masło

    4 kostki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • oliwa

    200 ml

Bulion drobiowy

  • ćwiartki z kurczaka

    2 szt
  • woda zimna

    5 l
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8 szt
  • włoszczyzna

    1 szt
  • cebula biała

    0,5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto z pieczarkami foto
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zając około 15-20 minut. W między czasie obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, połowę cebuli wrzucamy do garnka. Gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i, pieprz. Cały proces gotowania powinien trwać około 2 godziny..
Krok 2 - Risotto z pieczarkami foto
Obieramy pieczarki, kroimy w ćwiartki i smażymy na oliwie z oliwek. Proces powinien trwać około 20-25 minut.
Krok 3 - Risotto z pieczarkami foto
Kroimy w drobną kostkę cebulę szalotkę.
Krok 4 - Risotto z pieczarkami foto
W garnku/rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy szalotkę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smażymy aż cebula się zeszkli.
Krok 5 - Risotto z pieczarkami foto
Dodajemy ryż Arborio i mieszamy tak długo aż ryż poryje się oliwą z oliwek. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 minutę. Dodajemy wino i mieszamy tak długo aż wino odparuje.
Krok 6 - Risotto z pieczarkami foto
Po odparowaniu wina dolewamy stopniowo bulion. Cały czas mieszamy. Kiedy ryż wchłonie bulion dolewamy następną łyżkę i tak tą czynność powtarzamy przez 20 minut aż ryż będzie al dente.
Krok 7 - Risotto z pieczarkami foto
Po 20 minutach dodajemy pieczarki. Mieszamy około 2 minut. Po tym czasie dodajemy 4 kostki masła, 5 łyżek świeżego parmezanu i mieszamy. Zdejmujemy risotto z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 8 - Risotto z pieczarkami foto
Na koniec wykładamy risotto na talerz i dodajemy na górę listki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 19.05.2015 07:40
wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat