Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

prawdziwki
100 g
kurki
100 g
ryż do risotto
300 g
wino białe wytrawne
100 ml
oliwa
4 łyżki
masło
0,25 kostki
cebula
1 szt
wywar grzybowy
1 litr
łosoś wędzony plastry
2 szt
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku
tymianek
do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
parmezan starty
4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim

Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę grzyby, dodać ryż do risotto arborio i smażyć prze ok. 3 minuty, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku i wlać białe wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dolewać partiami delikatny bulion grzybowy, ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, a w środku lekko twarde, zdjąć patelnię z gazu, dodać masło i parmezan, ciągle mieszając. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
Risotto rozłożyć na talerzach, udekorować plastrami łososia norweskiego i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 27.05.2012 07:48
uwielbiam wszystkie dania z rybką :) na pewno wypróbuję !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak