Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • prawdziwki

    100 g
  • kurki

    100 g
  • ryż do risotto

    300 g
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • oliwa

    4 łyżki
  • masło

    0,25 kostki
  • cebula

    1 szt
  • wywar grzybowy

    1 litr
  • łosoś wędzony plastry

    2 szt
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • parmezan starty

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę grzyby, dodać ryż do risotto arborio i smażyć prze ok. 3 minuty, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku i wlać białe wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dolewać partiami delikatny bulion grzybowy, ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, a w środku lekko twarde, zdjąć patelnię z gazu, dodać masło i parmezan, ciągle mieszając. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
Risotto rozłożyć na talerzach, udekorować plastrami łososia norweskiego i podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 27.05.2012 07:48
uwielbiam wszystkie dania z rybką :) na pewno wypróbuję !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat