Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
3 lyzki -
cebula
1 szt -
ryż do risotto
250 g -
bulion
4 szklanki -
groszek
2 szklanki -
sól i pieprz
do smaku -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta -
sok z cytryny
1 lyzeczka -
suszone pomidory
1 lyzka -
natka pietruszki
0,5 pęczka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

W głębokim rondlu roztopić masło. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Zeszklić.

Następnie wsypać ryż. Przesmażyć,


Groszek przebrać, wrzucić na wrzątek, po 2 minutach odcedzić. Wsypać do ryżu pod koniec gotowania.

Doprawić solą i pieprzem, gałką, wsypać pomidorki i dusić do miękkości ryżu i groszku.

Na koniec dodać połowę natki pietruszki i sok z cytryny. Zamieszać, nałożyć na talerze, posypać odłożoną natką
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)