Risotto w porach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser mascarpone

    60 gram
  • masło

    1 łyżeczka
  • papryczka chilli

    kawałek
  • pietruszka zielona

    kilka listków
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżka
  • wino białe

    1/2 szklanki
  • rosół warzywny

    500 ml
  • ryż do risotto

    200 gram
  • parmezan

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto w porach foto
Pory dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeden por potrzebny jest do wyłożenia miseczek, w więc należy go sparzyć w gorącej wodzie i delikatnie "rozebrać", w ten sposób by otrzymać pojedyncze liście.
Drugi por należy pokroić w paseczki. Rozgrzać masło i oliwę na głębokiej patelni. Dodać pokrojony por,odrobinę ostrej papryczki i lekko poddusić/ok.5 min/. Do pora dodać ryż i smażyć/na wolnym ogniu/ jeszcze kilka minut, aż ryż wchłonie większość tłuszczu.
Krok 2 - Risotto w porach foto
Podlać całość winem/zwiększyć ogień/ i odparować alkohol. Oczywiście w zasięgu ręki/tak jak zawsze przy gotowaniu risotto/ należy postawić na wolnym ogniu bulion,który powinien być przez cały czas gorący.
Podlewać nim stopniowo ryż /małą chochelką/, kontynuując mieszanie. Kiedy ryż wchłonie płyn należy dodać do niego kolejną porcję tak, by był delikatnie przykryty.
Po 15-18 min.risotto powinno być gotowe. Naczynie należy zdjąć z ognia , dodać do ryżu serek mascarpone,starty parmezan,ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać/można dodać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę/
Krok 3 - Risotto w porach foto
Szklane miseczki/wielkości jednej porcji/wyłożyć od wewnątrz ściśle liśćmi pora.

Gorący ryż nałożyć do miseczek, przykryć liśćmi pora,które wystają poza miseczkę i pozostawić na kilka minut.
Krok 4 - Risotto w porach foto
Przed podaniem miseczki z risotto włożyć do naczynia z wodą i podgrzać. Przełożyć na talerze odwracając miseczkę do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 05.01.2013 00:09
czego to człowiek nie wymyśli. Takiego zastosowania dla pora jeszcze nie widziałem. Kreatywne danie
ewelina/bunia 03.08.2012 17:38
wygląda rewelacyjnie - jak tak samo smakuje to gratuluję
cris04 15.06.2012 17:47
Czasem cierpliwość popłaca ,a finał zaskakuje!
Monika78 10.06.2012 11:16
wyglada spektakularnie!
sylwia / sytofala 09.06.2012 20:58
ostatnie zdjęcie mnie zniewoliło :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat