Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto pomidorowe z indykiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 300 g
udziec z indyka gotowany 350 g
sok pomidorowy 2 szkl.
wino białe wytrawne 1/2 szkl.
pomidory malinowe 2-3 duże
czosnek 2-3 ząbki
oliwa 3 łyżki
masło 3 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto pomidorowe z indykiem

W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, wsypać ryż, smażyć kilka chwil, aż zmieni kolor na mlecznobiały. Dolać wino i odparować.
Wlać wodę i sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem - przemieszać, zmniejszyć płomień do minimum, nakryć dopasowaną pokrywką i ogrzewać, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie płyn.
W międzyczasie sparzyć pomidory, zahartować zimną wodą, obrać ze skórek i pokroić w niewielkie kawałki. Dodać do ryżu razem z sokiem, który wypływał podczas krojenia. Dodać też pokrojone mięso z ugotowanego indyka.

Kiedy ryż jest gotowy dodać masło i czosnek przeciśnięty przez praskę - wymieszać całość dokładnie. Masło nada risottu kremowej konsystencji.

W trakcie duszenia można dodać ulubionych ziółek (koperek, natka pietruszki, lubczyk) - inne delikatne ziółka (bazylia, tymianek) można dodać na końcu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.08.2016 10:28
my również ;)
Camill 07.08.2016 11:38
lubimy risotto
Franciszek 06.08.2016 00:23
dobry obiad
Renata9 05.08.2016 21:41
Bardzo smaczny obiadek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak