Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rieska - fiński chlebek

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 225 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
cukier brązowy 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
mleko 90 ml
maślanka 90 ml
masło 2 łyzki

Porada

Przepis pochodzi z książki "Pieczywo. Chleb, bułeczki, focaccie" autorstwa Carla Bardi i Ting Morris. Mąkę żytnią można zastąpić mąką jęczmienną.

Przepis i sposób przygotowania na: Rieska - fiński chlebek

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Blachę do pieczenia natłuszczamy łyżką oleju.

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy cukier, mieszankę mleka i śmietany, maślankę, masło. Całość mieszamy. Dłonie oprószamy mąką i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Z ciasta formujemy kulę, którą następnie przekładamy na blachę. Ciasto spłaszczamy na kształt okręgu na grubość około 1 cm. Chlebek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Chlebek pieczemy przez 10-15 min lub do momentu aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu pieczywo kroimy w kliny i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 29.10.2015 09:10
też mam tę książkę ;) fajnie Ci wyszło :)
Iwusia 28.10.2015 22:02
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak