Przepis i sposób przygotowania na: Relish z cukinii i papryki
Cebulę dość drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę.
Przyprawy w ziarenkach oraz liście laurowe owinąć w niewielki kawałek gazy i zawiązać białą bawełnianą nitką.
Warzywa włożyć do garnka, między nimi umieścić pakuneczek z przyprawami, dolać 2 szklanki wody.
Dodać nieco kucharka oraz paprykę mieloną.
Duziś pod przykryciem przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec duszenia wyjąć paczuszkę z ziarenkami, dodać całą tubkę pasty paprykowej, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz doprawić octemi cukrem.
Dusić jeszcze 30 minut bez przykrycia, aby odparować nadmiar płynu.
Na koniec wsypać żel-fix i dokładnie mieszać przez 3-5 minut
Sosem napełnić średnie słoiczki i zapasteryzować 15 minut.