Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 2000

    150 gram
  • mąka pszenna typ 650

    350 gram
  • drożdże świeże

    20 gram
  • oliwa

    100 gram
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • ponadto :

  • ziarna dyni

    2 łyżki
  • mleko ciepłe

    2 łyżki
  • dynia

    300 gram
  • woda letnia

    1/4 szklanki
  • woda letnia

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree foto
Do garnka z grubym dnem włóż pokrojoną dynię i wlej wodę, tylko tyle, aby dno było zakryte centymetrową warstwą, w razie potrzeby później dolej więcej wody. Ilość wody uzależniona jest od tego jak soczystą masz dynię, dlatego wodę najlepiej dolewać porcjami. Gotuj pod przykryciem mieszając, co jakiś czas, aż dynia będzie miękka. Odkryj garnek i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Krok 2 - Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree foto
Następnie rozdrobnij dynię widelcem lub zmiksuj blenderem i odstaw do całkowitego przestygnięcia. W ten sposób uzyskujemy 1 szklankę puree z dyni.
Krok 3 - Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree foto
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Przełóż obie mąki do miski, dodaj przestudzone puree z dyni, wyrośnięte drożdże, sól, olej oraz pozostałą letnią wodę. Wyrabiaj mikserem początkowo na najwolniejszych, a następnie na najwyższych obrotach miksera. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto przełóż do miski, nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree foto
Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiaj rękoma, a następnie uformuj podłużny bochenek i przełóż go do natłuszczonej formy o wymiarach 8,5x36 cm. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększy objętość. Ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp ziarnami dyni.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 35 minut.
Upieczony chleb wystudź na kratce kuchennej.
*pomysł na chleb pochodzi z książki „Domowy chleb” Wydawnictwa Świat Książki. Dokonałam kilku zmian, a tutaj podaję przepis z tymi zmianami i moim sposobem wykonania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 30.06.2013 00:38
trafione zestawienie składnikowe i apetyczny efekt końcowy
anemon 01.05.2013 10:32
Niestety jeszcze trochę musimy poczekać.
IZABELA29 30.04.2013 08:17
już czekam na swoje dynie
IZABELA29 04.04.2013 08:13
bardzo go lubię
barbara11561 19.03.2013 22:59
bardzo pysznie wygląda
Grazyna0211 16.01.2013 12:14
świetny pomysł na trochę inny chlebek
anemon 28.11.2012 08:32
Kolor to zasługa dyni, a chleb bardzo smaczny, więc polecam i zapraszam do wypróbowania.
ben-ka 27.11.2012 22:46
wygląda apetycznie musimy tego chlebka koniecznie spróbować:)
jozefinach 25.11.2012 09:04
Pochłonęłabym cały bochenek. Doskonały kolor.
IZABELA29 29.10.2012 10:06
godny polecenia ...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat