Razowe pierogi z czereśniami

Razowe pierogi z czereśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka razowa

    1 szklanka
  • woda ciepła

    3/4-1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    szczypta

Farsz:

  • ser biały

    400 gram
  • żółtka

    1 sztuka
  • cukier

    do smaku
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • czereśnie

    300 gram

Dodatkowo:

  • śmietana

    do podania
  • cukier

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Razowe pierogi z czereśniami foto
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do nich jajko, sól, olej, wodę.
Krok 2 - Razowe pierogi z czereśniami foto
Energicznie zarabiamy ciasto.
Krok 3 - Razowe pierogi z czereśniami foto

Gotowe wałkujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy z niego koło (np. od szklanki). Na każde koło nakładamy nadzienie.

Krok 4 - Razowe pierogi z czereśniami foto

Sklejamy pierogi. Tak przygotowane pierogi gotujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.

Krok 5 - Razowe pierogi z czereśniami foto

FARSZ: Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Ser ucieramy z żółtkiem i ok 1/6 ilości przygotowanych czereśni. Dokładamy cukier waniliowy. Całość słodzimy do smaku.  Czereśniowy serek wykładamy na wycięte z ciasta koła. Na ser wykładamy po 1-2 czereśnie. Sklejamy pierogi.

Jadwiga/Jaga85
Tradycyjne polskie pierogi smakują w każdym wydaniu. Tym razem ciasto wzbogaciłam mąką razową, a do farszu poza owocami użyłam białego sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

25.06.2018 23:32
Te pierogi kuszą smakiem i wyglądem również ;)

gusia1000

31.12.2015 02:06
Na pewno dobre.

anka1988

28.12.2015 21:31
bardziej lubie pierogi z wytrawnym nadzieniem, ale takie razowe mnie zaciekawiły.

gosia561

28.12.2015 20:56
smak lata zimą mniam

bietka

28.12.2015 19:13
bardzo lubię pierogi z różnymi owocami :)

Damiano

28.12.2015 18:27
fajny pomysł

norweska20

28.12.2015 17:55
apetyczna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat