Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowa zapiekanka

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenno-razowa 25 dag
drożdże 2.5 dag
olej aromatyzowany 3 łyżki
sól 1/4 łyżeczki
cukier 1 szczypta
chili 1 szczypta
DODATKOWO:
biały ser 10 dag
suszone pomidory 3-4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
woda 1/2 (ciepła)
bazylia świeża kilka listków
ziemniaki ugotowane w mundurkach sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Razowa zapiekanka

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, mąkę wymieszać na sucho z pozostałymi przyprawami, dodać olej aromatyzowany czosnkiem i bazylią oraz drożdże, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i po wierzchu posmarować olejem.
Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry i dość obficie posypać solą morską, następnie ułożyć na rozwałkowany placku, posypać pomidorami pociętymi w paseczki i pokruszonym serem oraz listkami bazylii.
Po wierzchu wszystko posypać mielonym kolorowym pieprzem oraz solą.
Piec w temp. 200 st około 15 min.
Moje dzieci polewały to keczupem mi smakowało z dodatkiem sałatki z pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 05.06.2013 17:23
bardzo dobry przepis
halina17 05.06.2013 16:09
Dobra zapiekanka dla diabetyków.
Renata9 05.06.2013 15:52
pomysłowa zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak