Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli ze szpinakiem i wędzoną makrelą
Szpinak podsmażyć na oliwie z oliwek tak by liście zmiękły. Odstawić do przestygnięcia, wycisnąć go dokładnie i posiekać na drobne kawałki, dodać makrelę dokładnie oczyszczoną z ości oczywiście nie dodawać skóry. Farsz posolić i popieprzyć, dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na bardzo cienkie placki. Na jeden kawałek ciasta nakładać po odrobince farszu robiąc odstępy po około 3,5cm między każdym. Następnie nałożyć na pierwszy placek z farszem drugi placek i odcisnąć palcami każdy farsz, porozcinać raviolki radełkiem w kwadraciki. Wrzucić raviolki do gotującej się wrzącej wody i gotować około 3-4 min, szybko wyjąć z wody. Mają być aldente.
Śmietanę wymieszać z kucharkiem i poleć ciepłe raviolki, posypać startym parmezanem.