Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli ze szpinakiem i wędzoną makrelą

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
jaja 3 sztuki
woda 4 łyżki letnia
sól
Farsz:
szpinak świeży 1 opakowanie
wędzona makrela 1 sztuka
DODATKOWO:
śmietana 18-procentowa
parmezan starty
Kucharek przyprawa do potraw
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli ze szpinakiem i wędzoną makrelą

Z mąki, jaj, wody i soli dokładnie wygnieść ciasto. Zawinąć w szmatkę i odstawić na pół godziny.
Szpinak podsmażyć na oliwie z oliwek tak by liście zmiękły. Odstawić do przestygnięcia, wycisnąć go dokładnie i posiekać na drobne kawałki, dodać makrelę dokładnie oczyszczoną z ości oczywiście nie dodawać skóry. Farsz posolić i popieprzyć, dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na bardzo cienkie placki. Na jeden kawałek ciasta nakładać po odrobince farszu robiąc odstępy po około 3,5cm między każdym. Następnie nałożyć na pierwszy placek z farszem drugi placek i odcisnąć palcami każdy farsz, porozcinać raviolki radełkiem w kwadraciki. Wrzucić raviolki do gotującej się wrzącej wody i gotować około 3-4 min, szybko wyjąć z wody. Mają być aldente.
Śmietanę wymieszać z kucharkiem i poleć ciepłe raviolki, posypać startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 18.09.2012 16:43
ekstra
treonina 18.09.2012 14:04
świetny obiadek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak