Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ratatouille z soczewicą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pół szklanki czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
1 średnia cukinia
1 mały bakłażan
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka octu winnego (opcjonalnie)
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ratatouille z soczewicą

Soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy 10 minut, odcedzamy. Paprykę, bakłażana i cukinię kroimy w kawałki o mniej więcej tej samej wielkości. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, po chwili dodajemy resztę warzyw, smażymy 5 minut. Po tym czasie, dolewamy pomidory z puszki, ocet, doprawiamy oregano, tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do całości dosypujemy soczewicę i wszystko gotujemy 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 25.01.2017 20:12
Bardzo fajny przepis.
Ada-Gaba 25.01.2017 20:02
pyszne danie
iziona 25.01.2017 19:42
Na pewno jest pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak