Ratatouille z soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pół szklanki czerwonej soczewicy

  • 1 czerwona papryka

  • 1 średnia cukinia

  • 1 mały bakłażan

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka octu winnego (opcjonalnie)

  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy 10 minut, odcedzamy. Paprykę, bakłażana i cukinię kroimy w kawałki o mniej więcej tej samej wielkości. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, po chwili dodajemy resztę warzyw, smażymy 5 minut. Po tym czasie, dolewamy pomidory z puszki, ocet, doprawiamy oregano, tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do całości dosypujemy soczewicę i wszystko gotujemy 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 25.01.2017 20:12
Bardzo fajny przepis.
Ada-Gaba 25.01.2017 20:02
pyszne danie
iziona 25.01.2017 19:42
Na pewno jest pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat