Rajska wyspa

Rajska wyspa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • cukier kryształ

    1 szklanki
  • żółtko jajek

    4 szt
  • amoniak

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana

    1/2 szklanki
  • mleko

    1/2 l
  • cytryna

    1/2 szt
  • cukier puder

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • masło

    2 kostki
  • galaretka agrestowa

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • Ponadto: powidło śliwkowe

    1 słoik
  • śliwki z syropu

    1 słoik
  • galaretka wiśniowa

    1 szt.
  • grysik

    6 łyżek
  • Masa jabłkowa:

    1 kg
  • jabłko

    kilka szt.
  • Ciasto:

    1/2 kg
  • mąka krupczatka

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Rajska wyspa

Ciasto:
z podanych szkładników zagnieść ciasto i podzielić na 3 cześci. Wyłożyć na natłuszczoną prostokątną formę i piec ok. 10-15 min każdą część.

Masa grysikowa:
mleko, cukier kryształ, cukier waniliowy i grysik zagotować i ostudzić. Następnie utrzeć 2 kostki masła (dałam dwie żeby było więcej masy do dekoracji) z cukrem pudrem i dodać przestudzone mleko z grysikiem. Do smaku można dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.

Masa jabłkowa:
obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, wymieszać i dusić chwilę pod przykryciem. Następnie wsypać galaretkę i jeszcze chwilę prażyć.

Przepis na śliwki w syropie: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/77557/sliwki-w-syropie.html

Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.

Przełożenie:
ciasto posmarować powidłami, następnie masą grysikową. Na masę ciasto, masę jabłkową, ciasto. Na cieście ułożyć śliwki z syropu (bez skórek), boki udekorować masą i na górę wylać tężejącą galaretkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (50)

Malinka 16.01.2014 22:53
Smakołyk I klasa!
Motorek 04.12.2012 09:26
cudo
Anna169Hosz 20.11.2012 20:10
Pyszności.
monika1968 05.10.2012 18:55
Ciekawe :)
Justa32 11.06.2012 11:18
super
caralajna 09.04.2012 19:35
ale fajny :)
artur7 31.03.2012 15:23
pyszne wygląda
Justyna87 25.02.2012 13:53
pychota
ewaa 23.02.2012 18:34
o rany to jest raj dla podniebienia:))
Tika4444 23.02.2012 13:14
aż slinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat