ragout z polędwiczek wieprzowych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    2 szt.
  • pieczarki

    kilka szt.
  • cebula

    1/2 szt.
  • papryka czerwona

    1/2 szt.
  • por (biała część)

  • wino czerwone wytrawne

    100 ml.
  • bulion drobiowy

    1 szkl.
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • mąka

    2 łyżki
  • jajko

  • ciasto francuskie

    1 op.
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • tymianek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

cebulę i paprykę pokroić w kostkę pora w półplastry,czosnek posiekać i utrzeć z solą,pieczarki pokroić na ćwiartki,mięso umyć i oczyścić z błon następnie pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem wymieszać i odstawić na min.2 godz.rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę,pora,czosnek wymieszać i dusić ok.5min.dodać oprószone mąką mięso i smażyć jeszcze 10min.dodać pieczarki,paprykę posiekaną natkę pietruszki wymieszać i po 5min.dodać koncentrat pomidorowy i winopodusić aż wino pomniejszy objętość o połowę,wlać bulion i dusić ok.20min.do miękkości mięsa,doprawić do smaku solą i pieprzem oraz tymiankiem,po czym przelać do 4 miseczek żaroodpornych,z ciasta francuskiego wyciąć 4 koła i nałożyć na bulionówki tak aby zachodziło na boki posmarować rozkłóconym jajkiem w środku nakłuć aby powstała dziurka i zapiec w piekarniku w 180st.ok.30min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 25.03.2013 21:05
wyśmienite danie
MAR3STA 12.04.2011 23:15
pomysłowe;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat