Ragout- gulasz kuchni francuskiej

Ragout- gulasz kuchni francuskiej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jagnięcina

    600 gram
  • białe wino

    500 ml
  • oliwa

    100 ml
  • marchewka

    2 sztuki
  • cebula

    2
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    3 łyżki posiekanej
  • listki laurowe Prymat

    3
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • goździk Prymat

    1
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 szczypta
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyj, pokój na grube kawałki. Marchewkę i cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj.

W misce wymieszaj: mięso, warzywa, wszystkie zioła i przyprawy z wyjątkiem soli. Całość zalej winem, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 4 godz.

Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni. Do rondla wlej oliwę, a kiedy się rozgrzeje podsmaż na niej mięso. Następnie dodaj cebulę i chwilę przesmaż całość. Zalewę, w której marynowało się mięso wlej do rondla, dodaj boczek i duś wszystko razem do czasu, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

16.05.2015 08:11
bardzo dobre

Franciszek

03.05.2015 13:50
Super gulasz

Czarnula666

02.05.2015 20:17
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat