Rafaello z bakaliami

Rafaello z bakaliami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

  • cukier

  • kokos

  • mleko

  • mąka pszenna

  • mąka ziemniaczana

  • cukier puder

  • masło

  • margaryna

  • orzechy włoskie

  • płatki migdałowe

  • rodzynki

  • śliwki suszone

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rafaello z bakaliami foto
Spody bezowe:
8 białek
40 dag cukru
40 dag kokosu

Masa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny

Dodatkowo:
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag płatków migdałów
10 dag rodzynek
10 dag suszonych śliwek
Krok 2 - Rafaello z bakaliami foto
Spody bezowe: Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kokos, podzielić na 2 części i upiec 2 placki w 160 stopniach przez ok 30 minut.

Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. resztę mleka zagotować i wlać masę jajeczną, ugotować budyń. Ostudzić. Masło i margarynę utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń cały czas ucierając.
Krok 3 - Rafaello z bakaliami foto
Orzechy i migdały lekko podprażyć na suchej patelni. Rodzynki namoczyć, śliwki pokroić w cieniutkie paseczki.Układać kolejno warstwy: Placek bezowy, 1/3 masy, rozsypać orzechy i migdały (część zostawić sobie do dekoracji) rodzynki i śliwki, !/3 masy, placek bezowy, reszta masy, posypać resztą orzechów i migdałów. Schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Norgiusz

12.08.2013 13:09
super ciasto

borgia

21.06.2013 15:28
Nie wiem jak mam to zrobić w taki upał... W kuchni mam ze 40 stopni, a tu takie pyszności. Nigdy nie robiłam rafaello, bo jakoś niespecjalnie mnie to ciasto pociągało. To ciągnie jak nie wiem co. Poczekam jednak na deczko chłodniejszy czas.

halina17

20.06.2013 20:40
Smaczne ciasto.

Megg

20.06.2013 20:27
przepyszne ciasto!!!

angelika14

20.06.2013 20:12
przepyszne ciasto

gosia1988

20.06.2013 20:09
uwielbiam takie ciasta

Pyszota

20.06.2013 19:28
ale pysznie wygląda

Olga_SK

20.06.2013 19:28
Rafaello uwielbiam w każdej postaci! Zawsze i wszędzie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat