Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello z bakaliami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
cukier
kokos
mleko
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
cukier puder
masło
margaryna
orzechy włoskie
płatki migdałowe
rodzynki
śliwki suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello z bakaliami

Kroki postępowania

1
Spody bezowe:
8 białek
40 dag cukru
40 dag kokosu

Masa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny

Dodatkowo:
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag płatków migdałów
10 dag rodzynek
10 dag suszonych śliwek
Krok 1 - Rafaello z bakaliami foto
2
Spody bezowe: Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kokos, podzielić na 2 części i upiec 2 placki w 160 stopniach przez ok 30 minut.

Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. resztę mleka zagotować i wlać masę jajeczną, ugotować budyń. Ostudzić. Masło i margarynę utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń cały czas ucierając.
Krok 2 - Rafaello z bakaliami foto
3
Orzechy i migdały lekko podprażyć na suchej patelni. Rodzynki namoczyć, śliwki pokroić w cieniutkie paseczki.Układać kolejno warstwy: Placek bezowy, 1/3 masy, rozsypać orzechy i migdały (część zostawić sobie do dekoracji) rodzynki i śliwki, !/3 masy, placek bezowy, reszta masy, posypać resztą orzechów i migdałów. Schłodzić.
Krok 3 - Rafaello z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 12.08.2013 13:09
super ciasto
borgia 21.06.2013 15:28
Nie wiem jak mam to zrobić w taki upał... W kuchni mam ze 40 stopni, a tu takie pyszności. Nigdy nie robiłam rafaello, bo jakoś niespecjalnie mnie to ciasto pociągało. To ciągnie jak nie wiem co. Poczekam jednak na deczko chłodniejszy czas.
halina17 20.06.2013 20:40
Smaczne ciasto.
Megg 20.06.2013 20:27
przepyszne ciasto!!!
angelika14 20.06.2013 20:12
przepyszne ciasto
gosia1988 20.06.2013 20:09
uwielbiam takie ciasta
Pyszota 20.06.2013 19:28
ale pysznie wygląda
Olga_SK 20.06.2013 19:28
Rafaello uwielbiam w każdej postaci! Zawsze i wszędzie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak