Rafaello

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    6 szt
  • mąka

    160 g
  • cukier

    200 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Krem:

  • mleko

    1 l
  • mąka

    200 g
  • cukier

    230 g
  • masło

    250 g
  • POSYPKA

  • kokos

    10 dag
  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rafaello foto
Biszkopt : Jaja ucieramy cukrem i dodajemy mąkę cały czas mieszając wsypujemy proszek do pieczenia . Gdy masa będzie jednolita wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem . Pieczemy w temp : 170 C około 30 minut . Studzimy i przekrajmy na pół .
Krok 2 - Rafaello foto
Masa : Z litra mleka odlać 1,5 szklanki do większej części wsypać cukier i zagotować do mniejszej dodać przesianą mąkę i dobrze wymieszać . Gdy mleko z cukrem się zagotuje dodajemy mleko z mąką i mieszamy aż powstanie nam budyń . Studzimy . Masło miksujemy i dodajemy stopniowo po 1 dużej łyżce budyniu cały czas miksujemy ja do masy dodaję 2 łyżki kokosu
Krok 3 - Rafaello foto
. Blaty biszkoptowe przekładam masą : biszkopt - masa- biszkopt - i kokos . Kokos podsmażam na patelni z masłem i cukrem na złoty kolor . Posypuję wierzch . I wkładam do lodówki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 08.03.2014 08:36
bardzo smaczne ciasto
Łukasz15 06.12.2012 16:22
Pyszne ciasto
Wafelek2601 04.12.2012 10:17
Super do kawki
RenataZ-et 30.11.2012 19:29
wspaniałe ciasto
motylwe 20.08.2012 22:23
bardzo lubię pyszne
tessinka 20.08.2012 21:32
Ach rafaello .........
qrasnqleq 20.08.2012 20:49
Zrobiłam....teraz czekam do jutra aż wyleży swoje w lodówce...
Sroczka 20.08.2012 20:21
To jedno z moich ulubionych ciast.
1j1o1l1a1 20.08.2012 16:21
apetyczne bardzo
qrasnqleq 20.08.2012 14:17
i tak oto dowiedziałam się co dziś na deser... mam nadzieję że wyjdzie mi równie piękny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat