Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z winogronem

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka 2 szklanki
mleko 1-1,5 szklanki
cukier 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
winogrona 2-3 kiście (domowe)
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Porada

Racuchy te to dobry sposób na przekonanie małych niejadków o słuszności jedzenia owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z winogronem

Winogrono płuczemy, odsączamy i obieramy z kiści.

Mąkę wsypujemy do miski. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier i proszek do pieczenia, a następnie wlewamy mleko.
Wszystkie składniki ciasta razem mieszamy za pomocą miksera. Im dłużej tym placki są bardziej puszyste. Do gotowego ciasta dodajemy koraliki winogrona.
Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 24.02.2015 18:23
takich jeszcze nie jadłam :)
mikrusiak 01.02.2015 14:00
rewelacja :)
Iwusia 31.01.2015 22:29
pyszności
Kulinarna Ja 31.01.2015 18:21
mmm super alternatywa!
krokus 31.01.2015 18:07
Ciekawy pomysł z tym winogronem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak