Racuszki z malinami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    300 gram
  • drożdże świeże

    15 gram
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko 2 %

    1,5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • maliny

    200 gram

Dodatkowo

  • olej do smażenia

    50-80 ml
  • cukier puder

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuszki z malinami foto
Mąkę przesiać przez sito do miski i dodać szczyptę soli.
Krok 2 - Racuszki z malinami foto
Następnie dodać podaną ilość cukru.
Krok 3 - Racuszki z malinami foto
Do całości dodać jedno jajko.
Krok 4 - Racuszki z malinami foto
Następnie odmierzyć podanąilość świeżych drożdzy i skruszyć je dokładnie.
Krok 5 - Racuszki z malinami foto
Mleko delikatnie podgrzać, tak by było lekko ciepłe. Wlać do miski i dokładnie wymieszać aż do całkowitego połączenia się składników.
Krok 6 - Racuszki z malinami foto
Na koniec dodać maliny i całość dokładnie wymieszać uważając by maliny się nie rozpadły.
Krok 7 - Racuszki z malinami foto
Na patelni dobrze rozgrzać około dwie, trzy łyżki oleju. Dużą łyżką nakładać porcję i piec racuchy do zarumienienia z obu stron.
Krok 8 - Racuszki z malinami foto
Gotowe racuchy przekładać na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Po osuszeniu układać na talerzyku i posypać cukrem pudrem.
Madzik239
Ja użyłam malin mrożonych ale jeśli macie świeże maliny jak najbardziej można ich użyć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aannkaa82 11.03.2016 16:12
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat