Racuszki z kefirem

Racuszki z kefirem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • kefir

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    4-5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia

    ok. 1/2 łyżeczki
  • skórka z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajko ucieram z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, stopniowo dolewam kefir - mieszam. Następnie dodaję resztę składników i wszystko razem miksuję do momentu, aż nie będzie grudek. Sparzoną i wyszorowaną cytrynę ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaję do ciasta. Na patelni rozgrzewam olej, nakładam placuszki i smażę z obu stron na złoty kolor. Gotowe podaję z cukrem lub ulubionymi powidłami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wiesiek513 29.04.2016 11:15
Taki pyszności i ja sobie zrobię.
Wacław 28.04.2016 19:09
też lubię racuchy :-)
Bernadeta1 28.04.2016 17:33
bardzo takie lubię, pyszne
gregor# 28.04.2016 15:28
Pyszności, mniam
Róża1 28.04.2016 15:15
moje ulubione :-)
Justi2401 28.04.2016 14:51
Przepyszne racuszki :) Smak dzieciństwa.
Futka 28.04.2016 14:42
Świetne i bardzo apetyczne racuszki :)
Ewelina1991 28.04.2016 14:27
pyszne racuszki
dodi 28.04.2016 14:25
apetycznie wyglądają
Grazyna0211 28.04.2016 13:59
smaczne racuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat