Racuszki z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    25 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • drożdże

    2 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • masło

    1 łyżeczka
  • jabłko

    60 dag
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • mleko

    1 1/2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z letnim mlekiem i odstawić, aby podrosły. Następnie wlać je do mąki, dodać jajka, stopione masło i sól. Wyrobić pulchne ciasto i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość dodać jabłka starte na tarce o grubych oczkach i osączone, cukier waniliowy i wymieszać. Na patelnię z tłuszczem nakładać, maczaną w ciepłej wodzie łyżką, małe placki i smażyć z obu stron na rumiano. Posypać je przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zuzanna_z 23.01.2012 13:21
pyszne
katerin1x15 06.01.2012 19:33
łakocie :)
sunnymood 23.10.2011 17:25
pyszne:P
Adamorek 25.09.2011 11:17
świetne
Marybeth 27.07.2011 10:16
Z pewnością pyszne :)
Adamorek 26.07.2011 07:53
pycha
Oktawia 15.07.2011 19:41
pychota
kriso 25.05.2011 13:24
pychotka
Magdalena80 09.04.2011 23:37
pycha
kate.500 12.03.2011 15:45
wygląda super, muszę spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat