Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z gruszką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kwaśne mleko 2 szkl.
jajko 3-4
cukier brązowy do smaku
mąka pszenna ile potrzeba
drożdże suche 1/2 op.
cukier waniliowy 1 łyżka
gruszki 3-4
olej rzepakowy do smażenia

Porada

Racuszki podawać z cukrem pudrem, śmietaną, twarożkiem lub jogurtem owocowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z gruszką

Kroki postępowania

1
Do kwaśnego mleka wbić całe jajka.
Krok 1 - Racuszki z gruszką foto
2
Dosypać brązowy cukier i cukier waniliowy, dodać drożdże i część mąki - wymieszać wstępnie i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Krok 2 - Racuszki z gruszką foto
3
Do lekko podrośniętego zaczynu dosypać więcej mąki.
Krok 3 - Racuszki z gruszką foto
4
Wymieszać na bardzo gęste, ale półpłynne ciasto i ponownie odstawić do podrośnięcia.
Krok 4 - Racuszki z gruszką foto
5
Dodać pokrojone w kawałki gruszki i dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Racuszki z gruszką foto
6
Na średnio rozgrzany tłuszcz kłaść porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.
Krok 6 - Racuszki z gruszką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 09.10.2016 22:16
Świetna propozycja :-)
Diana Rusiłowicz 08.10.2016 10:09
Apetyczna propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak