Racuszki z gruszką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszka

    2 szt
  • mąka

    2 szkl
  • jaja

    3 szt
  • drożdże

    50 g
  • cukier

    4 łyżki
  • mleko

    1 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robimy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże dajemy 1 łyzke cukru 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka mieszamy . Dolewamy resztę ciepłego mleka -odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka rozbijamy oddzielamy żółtka od białek. Białak z odrobina soli ubijamy na pianę. Żółtka z cukrem także miksujemy aż powstanie biała masa. Do ubitych żółtek dodajemy przesiana mąkę. Lekko mieszamy dodajemy zaczyn ,i ubite jajka .Lekko mieszamy drewnianą łyżka odstawiamy na ok 30min. Gruszke kroimy w plasterki. Na patelnie nakładamy placuszki łyżką kładziemy plasterek gruszki i smażymy na złoto. Posypujemy cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 25.08.2012 09:04
dobre
Betka 23.08.2012 08:28
suuuuper!;)
Piotr-21 17.08.2012 11:55
dobre
mufinka79 08.05.2012 21:47
Jeszcze nie robiłam z gruszką, ale z jabłuszkiem, wiśniami czy brzoskwinia tak :)
aginaa 08.05.2012 19:55
apetyczne
iziona 08.05.2012 13:25
Pięknie wygladają, bardzo lubię racuszki
barbarella 08.05.2012 10:40
pyszne:)
Anulka75 08.05.2012 09:47
apetyczne
Anulka75 08.05.2012 09:47
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat