RACUSZKI Z DŻEMEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 sztuki
  • mąka

    300 gram
  • kefir

    300 ml
  • cukier

    4 łyżki
  • olej do smażenia

    1/2 szklanki
  • dżem truskawkowy

    1 słoik
  • cukier puder

    6 łyżeczek
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - RACUSZKI Z DŻEMEM foto
Jajka połączyć z cukrem, sodą oczyszczoną i kefirem. Do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - RACUSZKI Z DŻEMEM foto
Na rozgrzanym na patelni oleju smażyć racuchy, do momentu aż będą rumiane, a następnie posypać je cukrem pudrem.
Krok 3 - RACUSZKI Z DŻEMEM foto
Na każdego racucha nałożyć 1 łyżeczkę dżemu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 18.02.2014 23:17
zjadłabym takiego placuszka, bo dawno nie robiłam
Dorian 16.02.2014 17:20
pyszne racuchy
fotoviderek 09.01.2014 07:20
Lubię takie :)
Wacław 07.12.2013 10:40
pyszne,lubimy takie
Bernadeta1 26.10.2013 09:45
Jak nie mam nic do kawy to zawsze robię taki szybki deser, smaczne
IwonaDD 11.08.2013 09:05
proste i pyszne
Grazyna0211 12.07.2013 14:18
bardzo smaczne są takie racuszki
kate.500 08.06.2013 23:34
pyszne racuchy
Katarzyna59 30.05.2013 17:00
fajny przepis
Krystyna32 27.12.2012 17:53
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat