Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
1 kg -
ziemniaki
900 g -
cebula biała
1 sztuka -
jajko
2 -
Szczypiorek cienki
5 łyżek -
Kucharek przyprawa uniwersalna
1 łyżeczka -
otręby pszenne
2 łyżki -
mąka pszenna
2 łyżki -
olej do smażenia
-
pomidor
-
śmietana
-
sól do smaku
-
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Racuszki z cukinii z otrębami
Ziemniaki obieramy i razem z cukiną ścieramy na tarce jarzynowej.
Odciskamy z nadmiaru soku.
Dodajemy jajka, otręby, mąkę, pokrojoną w kostkę cebule i posiekany szczypiorek.
Doprawiamy do smaku pieprzem, solą,ziołami i Kucharkiem.
Dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkich kształtów racuszki.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z ćwiartkami pomidorów i śmietaną.
Komentarze (10)