Racuszki z cukinii z otrębami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 kg
  • ziemniaki

    900 g
  • cebula biała

    1 sztuka
  • jajko

    2
  • Szczypiorek cienki

    5 łyżek
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • otręby pszenne

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • pomidor

  • śmietana

  • sól do smaku

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię obieramy ze skóry i usuwamy nasiona.
Ziemniaki obieramy i razem z cukiną ścieramy na tarce jarzynowej.
Odciskamy z nadmiaru soku.

Dodajemy jajka, otręby, mąkę, pokrojoną w kostkę cebule i posiekany szczypiorek.
Doprawiamy do smaku pieprzem, solą,ziołami i Kucharkiem.
Dokładnie mieszamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkich kształtów racuszki.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z ćwiartkami pomidorów i śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 04.02.2014 09:44
takie danie na obiad , to coś dla mnie
stokrotka 04.07.2013 22:33
świetny pomysł
Aneta41 26.01.2013 18:09
pyszne
czekoladka_m 10.12.2012 21:09
pyszne a jakie zdrowe;) Super!
ElizaT 13.09.2012 06:56
pomysłowo, mogą być dobre
olkaaa 26.08.2012 10:26
chętnie spróbuję
ben-ka 26.08.2012 09:01
takich nie robiłam.
jozefinach 23.08.2012 08:58
Uwielbiam.
caralajna 21.08.2012 16:45
bardzo apetyczne i zdrowe, coś dla mnie
pacpaw 20.08.2012 21:52
wyglądają superowo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat