Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z truskawkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawek 400 g
mleka 3,2% 1,5 szk
świeżych drożdży 10 g
mąki pszennej typ 500 250 g
cukru 1 łyżka
olej do smażenia
jajko 2
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z truskawkami

Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem. Dodać mleko o pokojowej temperaturze, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto na gładką bez grudek konsystencję. Truskawki umyć, odszypułkować i odcedzić z nadmiaru wody na sicie. Potem pokroić je na kawałki i wrzucić do ciasta. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać ciasto z truskawkami i odstawić do lekkiego podrośnięcia. Gotowe ciasto kłaść na patelnie z rozgrzanym olejem na złoty kolor z obu stron. Usmażone racuchy odsączyć na ręczniku papierowym a na koniec ułożyć na talerze i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 07.02.2014 21:05
bardzo dziekuje
ppaulina 07.02.2014 15:58
mniam mniam
JOANNA16 26.06.2013 08:23
pyszne racuszki
arbuzowo 22.06.2013 13:29
nie przepadam za tradycyjnymi racuchami - te spróbuję z przyjemnością
monisia1977 22.06.2013 11:43
fajnie wyglądają
jasiek 21.06.2013 18:27
smaczny obiad
nogawkuchni 21.06.2013 17:29
Uwielbiam racuchy,zwłaszcza takie z dodatkiem sezonowych owoców,niedawno robiłam też ale w sumie to raczej placki z truskawkami,bo nie dodawałam do nich drożdży,zniknęły ekspresem,Twoje prezentują się bardzo apetycznie i zachęcająco i też pewnie szybko znikną zjedzone z apetytem.
Monika10 21.06.2013 17:28
dawno niejadłam racuszki super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak