Racuchy z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawek

    400 g
  • mleka 3,2%

    1,5 szk
  • świeżych drożdży

    10 g
  • mąki pszennej typ 500

    250 g
  • cukru

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • jajko

    2
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem. Dodać mleko o pokojowej temperaturze, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto na gładką bez grudek konsystencję. Truskawki umyć, odszypułkować i odcedzić z nadmiaru wody na sicie. Potem pokroić je na kawałki i wrzucić do ciasta. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać ciasto z truskawkami i odstawić do lekkiego podrośnięcia. Gotowe ciasto kłaść na patelnie z rozgrzanym olejem na złoty kolor z obu stron. Usmażone racuchy odsączyć na ręczniku papierowym a na koniec ułożyć na talerze i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 07.02.2014 21:05
bardzo dziekuje
ppaulina 07.02.2014 15:58
mniam mniam
JOANNA16 26.06.2013 08:23
pyszne racuszki
arbuzowo 22.06.2013 13:29
nie przepadam za tradycyjnymi racuchami - te spróbuję z przyjemnością
monisia1977 22.06.2013 11:43
fajnie wyglądają
jasiek 21.06.2013 18:27
smaczny obiad
nogawkuchni 21.06.2013 17:29
Uwielbiam racuchy,zwłaszcza takie z dodatkiem sezonowych owoców,niedawno robiłam też ale w sumie to raczej placki z truskawkami,bo nie dodawałam do nich drożdży,zniknęły ekspresem,Twoje prezentują się bardzo apetycznie i zachęcająco i też pewnie szybko znikną zjedzone z apetytem.
Monika10 21.06.2013 17:28
dawno niejadłam racuszki super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat