Racuchy z jabłkami z mąki pełnoziarnistej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    20 dag
  • mleko

    1 szkl
  • cukier

    1,5 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt
  • soda oczyszczona

    0,5 łyżeczki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • jabłka

    3-4 szt
  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuchy z jabłkami z mąki pełnoziarnistej foto
Do głębokiego naczynia wbić jajko, dodać mleko, cukier i cukier z wanilią, zmiksować.
Krok 2 - Racuchy z jabłkami z mąki pełnoziarnistej foto
Następnie dodać sodę oczyszczoną, zamieszać łyżką, wsypać mąkę i sól, niedokładnie wymieszać.
Krok 3 - Racuchy z jabłkami z mąki pełnoziarnistej foto
Obrane jabłka bez gniazd nasiennych posiekać. Połączyć z ciastem delikatnie mieszając.
Krok 4 - Racuchy z jabłkami z mąki pełnoziarnistej foto
Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładać nieduże porcje ciasta.
Krok 5 - Racuchy z jabłkami z mąki pełnoziarnistej foto
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki osączyć na papierowym ręczniku.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof15 27.06.2017 06:16
bardzo lubię
Franciszek 27.06.2017 00:20
dobre rasuchy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat