Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkami i bananami

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Racuchy z jabłkiem i bananem to wspaniała alternatywa dla klasycznych racuszków drożdżowych z jabłkami, których smak i zapach pamiętamy z kuchni babci czy mamy. Te racuszki dodatkowo wzbogacone bananem to idealny pomysł na śniadanie, lunch czy obiad na słodko. Przygotujcie je w domu i wykreujcie wspomnienia smaku racuchów z jabłkiem i bananem u najmłodszych domowników.

Składniki:

jabłka
1 kilogram
mąka
2 szklanki
mleko
2 szklanki
jaja
2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat
cukier puder
do smaku
banan
2 sztuki
rodzynki
garść

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkami i bananami

Racuchy z jabłkiem i bananem to prosty przepis na wyjątkową przekąskę, a nawet danie główne. Dodatek bananów sprawia, że placuszki są słodkie, dlatego do samego ciasta nie dodajemy cukru. Jeśli wybierzecie banany dojrzałe, które nabrały już ciemnobrązowego koloru tym lepiej. Wtedy macie pewność, że ich słodycz będzie najintensywniejsza. Wybierając jabłka, również możecie dodać te odmiany słodkie, ale te lekko kwaśne również sprawdzą się tutaj idealnie. Podczas przygotowywania racuchów z jabłkiem i bananem, pokrójcie jabłka, a banany jeśli będą bardzo miękkie wystarczy rozgnieść widelcem. Mieszając ze sobą wszystkie składniki powinniście otrzymać konsystencję naleśników, tak by były idealne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

1. Jabłka i banany obieramy i kroimy w dużą kostkę.

2. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, sól i jaja - przygotowujemy ciasto jak do naleśników. Dodajemy do ciasta pokrojone banany, jabłka oraz rodzynki.

3. Placki smażymy na patelni do zarumienienia. Do smaku posypujemy ciepłe placki cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkiem i bananem to przepis, który zachwyci Was prostotą przygotowania, a także uniwersalnością. Takie racuchy zjecie na śniadanie, lunch, obiad czy kolację, a dodatkiem do nich może być niemal wszystko: cukier puder, jogurt naturalny, konfitura i wiele innych. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać, jak Wam smakowało.

Jeśli szukacie przepisów na inne racuszki - koniecznie sprawdźcie je w serwisie Doradca Smaku: 

PUSZYSTE PLACUSZKI Z JABŁKAMI, RACUCHY Z JABŁKAMI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak