Racuchy jabłkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka winne

    2-3 sztuki
  • mąka pełnoziarnista

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    1,5 szklanki
  • maślanka

    0,5 litra
  • cukier

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    do posypania racuchów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuchy jabłkowe  foto
Do naczynia wlej maślankę, dodaj jajko, cukier i sól. Zmiksuj.
Krok 2 - Racuchy jabłkowe  foto
Dodaj mąkę. Zmiksuj. Dodaj sodę. Zmiksuj.
Krok 3 - Racuchy jabłkowe  foto
Dodaj obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
Krok 4 - Racuchy jabłkowe  foto
Rozgrzać na patelni olej. Wylewać ciasto z kawałkami jabłka. Smażyć racuchy na złoty kolor z każdej strony.
Krok 5 - Racuchy jabłkowe  foto
Usmażone racuchy wyłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu lub na talerz. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!!
miodunka
Jabłka można utrzeć na tarce i dodać do ciasta. Inną opcja jest dodanie do ciasta banana. Zamiast cukru pudru można racuchy polać syropem klonowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 17.05.2015 17:15
Dawno nie robiłam takich racuch
Malgorzata549 27.04.2015 11:13
uwielbiam lacuchy
Aneta41 13.04.2015 16:57
Ja też takie lubię
gacopierz23 17.02.2015 21:46
lubię na słodko
Jagódka77 04.02.2015 20:43
lubię racuchy, te na pewno są wyśmienite
Ela15 04.02.2015 11:31
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat