Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami.

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Racuchy

mąka pszenna
500 g
mleko
350 ml
drożdże świeże
40 g
jajko
2 sztuki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
cukier
2 łyżki
jabłka
2 sztuki
olej do smażenia
kilka łyżek

Karmelizowane jabłka

cukier brązowy
2 łyżki
masło
1 łyżka
jabłko
1 sztuka
cynamon Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Porada

Racuchy możemy zajadać posypane tylko cukrem pudrem lub polane miodem. Zamiast jabłek możemy karmelizować inne owoce - najlepiej smakują gruszki i banany.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami.

1. Mleko podgrzewamy. Dodajemy cukier oraz pokruszone drożdże. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, a następnie zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy łyżką.

3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na minimum 30 minut (optymalny czas to 1 godzina).

W tym czasie przygotowujemy karmel -->

4. Cukier, masło i cynamon wkładamy do garnka (lub na patelnię). Wszystko musi się nam rozpuścić (trwa to około 3 minut), tworząc jednorodną płynną masę. Wtedy dodajemy pokrojone na kawałki jabłka i dokładnie mieszamy. Przesmażamy jabłka w karmelu 2-3 minutki. Studzimy nieco.

5. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na małe plasterki. Dorzucamy do wyrośniętego ciasta i mieszamy.

6. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy porcjami ciasto do smażenia. Smażymy z obu stron na złocisty kolor na niewielkim ogniu (aby nie spaliły się na zewnątrz, a w środku zostały surowe).

7. Gotowe racuchy polewamy jabłkami w karmelu i zajadamy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 06.10.2015 19:44
Od kilku dni chodzą za mną racuchy :)
Ola1young 06.10.2015 19:09
pyszne placuszki
norweska20 06.10.2015 18:56
smakowite zestawienie
cukiereczek 06.10.2015 16:43
z takim dodatkiem chętnie spróbuję
MałaMi89 06.10.2015 16:09
Racuchy z jabłkami po prostu uwielbiam! Najlepsze robi moja Mama - mi takie nie wychodzą ;) ale z karmelizowanymi jako dodatek to jeszcze nie jadłam.. ;)
Agnieszka-87-25 06.10.2015 14:18
pyszności na słodko
Edith85 06.10.2015 12:41
Ale smakowite
Monika-twin 06.10.2015 12:29
wyglada smacznie.
krokus 06.10.2015 12:27
pyszne racuchy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak