Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami.
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, a następnie zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy łyżką.
3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na minimum 30 minut (optymalny czas to 1 godzina).
W tym czasie przygotowujemy karmel -->
4. Cukier, masło i cynamon wkładamy do garnka (lub na patelnię). Wszystko musi się nam rozpuścić (trwa to około 3 minut), tworząc jednorodną płynną masę. Wtedy dodajemy pokrojone na kawałki jabłka i dokładnie mieszamy. Przesmażamy jabłka w karmelu 2-3 minutki. Studzimy nieco.
5. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na małe plasterki. Dorzucamy do wyrośniętego ciasta i mieszamy.
6. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy porcjami ciasto do smażenia. Smażymy z obu stron na złocisty kolor na niewielkim ogniu (aby nie spaliły się na zewnątrz, a w środku zostały surowe).
7. Gotowe racuchy polewamy jabłkami w karmelu i zajadamy!