Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe z czerwoną porzeczką
W osobnym naczyniu przygotować zaczyn z drożdży.
Drożdże rozkruszyć, zasypać 1 łyżką cukru i zalać 1/2 szklanki letniego mleka.
Odczekać, kiedy zaczyn jest gotowy dodać do mąki.
Następnie dodać jajko i resztę mleka (też musi być letnie).
Ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia ok 1,5 godz.
Uwaga:
ciasto nie może być ani za rzadkie ani za gęste.
Kiedy ciasto jest gotowe na patelni rozgrzewamy olej (musi go być dość dużo) i w osobnym naczyniu mamy gorącą wodę.
Łyżkę maczamy w gorącej wodzie, nabieramy ciasto i kładziemy na rozgrzanym oleju, posypujemy czerwoną porzeczką i dobrze dociskamy kuleczki. Smażymy na złoty kolor.
Smacznego :)