Racuchy drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2
  • drożdże

    15 g
  • mąka

    200 g
  • mleko

    200 ml
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • masło

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

drożdże rozetrzeć ze 100 ml ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru. dodać jedną łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru, białka ubić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać resztę mąki i wyrabiać ciasto. Smażyć na oleju. Posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
daria899 06.11.2011 13:10
pięknie wyglądają
1j1o1l1a1 23.06.2011 15:02
smaczne, ale w sezonie owocowym można dodawać, np jabłka czy rabarbar :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat