Racuchy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanka
  • drożdże

    0,5 kostka
  • cukier

    4 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuka
  • sól

  • olej do smażenia

  • masło

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać, dodać 2 łyżki cukru, drożdże wymieszać, dodać około 4-6 łyżek mąki (z tej przygotowanej), wymieszać odstawić do wyośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić. Oddzielć białka od żółtek, białka ubić z odrobiną soli. Gdy zaczyn podrośnie dodać pozostałą mąkę i cukier, rozopione zimne masło, wymieszać, na końcu dodać pianę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Smażyć na oleju. Podawać z konfiturą lub cukrem pudrem.
Można cukier zastąpić cukrem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat