Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanka
drożdże 0,5 kostka
cukier 4 łyżka
mleko 1 szklanka
jajko 4 sztuka
sól
olej do smażenia
masło 100 gram

Porada

Można cukier zastąpić cukrem waniliowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy

Mleko podgrzać, dodać 2 łyżki cukru, drożdże wymieszać, dodać około 4-6 łyżek mąki (z tej przygotowanej), wymieszać odstawić do wyośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić. Oddzielć białka od żółtek, białka ubić z odrobiną soli. Gdy zaczyn podrośnie dodać pozostałą mąkę i cukier, rozopione zimne masło, wymieszać, na końcu dodać pianę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Smażyć na oleju. Podawać z konfiturą lub cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak