Rabarbarowo-bezowy sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    400 g
  • jajko

    10 sztuk
  • masło

    200 g
  • spirytus

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • laska wanilii

    pół
  • rabarbar

    500 g
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • woda

    pół szklanki
  • twaróg

    1 (pełnotłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na początku mielimy i miksujemy twaróg z masłem, dodając kolejno 10 żółtek oraz cukier puder. Następnie dodajemy budynie, spirytus i ziarna wanilii. Ubijamy na sztywno piane z 7 białek i delikatnie łączymy z masą twarogową.
2. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Nakładamy masę i pieczemy około godziny w 180 stopniach.
3. W czasie pieczenia myjemy, obieramy, kroimy i obgotowujemy w wodzie rabarbar dodając 50 g cukru. Odcecadzmy wodę.
4. Gdy góra sernika będzie ładnie zarumieniona układamy na nią kawałki rabarbaru. Potem ubijamy pianę z 3 pozostałych białek, dodając 2 łyżki cukru. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 100 stopni, piekąc jeszcze przez około 15 minut aż do zarumienienia i lekkiego wysuszenia bezy.
SMACZNEGO !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 13.08.2013 14:50
takiego sernika z dodatkiem rabarbaru nie jadłam , wygląda przepysznie
Milena87 06.07.2013 18:41
oj ale bym sobie teraz zjadła to ciacho:)
czekoladka_m 13.06.2013 13:46
pychota! ja tez wczoraj robiłam sernik z rabarbarem i truskawkami:)
gosia56 04.06.2013 20:10
ale cudny ten sernik
Andrzej8 02.06.2013 21:18
taki sernik to coś dla mnie
Katarzyna34 02.06.2013 20:59
o takiego jeszcze nie jadłam
miroslawa 02.06.2013 15:26
kapitalny sernik, super połączenie
Lampencjo 02.06.2013 12:23
świetne ciacho
Janina 02.06.2013 12:03
Smaczny sernik a w jeszcze z dodatkami ;)
Bernadeta1 02.06.2013 11:51
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat